Home
Посланици на здравето

Посланици на здравето

 

Четвъртокласниците от НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив, с класен ръководител г-жа Биляна Иванова бяха номинирани в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2017/2018 г., организиран от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.
Мисията: „Храни се здравословно, спортувай редовно и се отнасяй към здравето си отговорно!“, спечели сърцата на организаторите и накара родители и деца да осъзнаят колко е важна ролята на храненето и спорта за здравето им.
Спортът е най-вълнуващият и най-удовлетворяващ начин, по който ученикът може да навлезе в истинския живот и да бъде добре подготвен за него. Децата, които взимат дейно участие в организирани спортни прояви, показват много по-добри резултати в училище, имат по – добра дисциплина и доста по-силно развити междуличностни отношения. По-често се ориентират към екипна дейност и се отличават със завидно добро здраве. Това, заедно с правилното хранене е най – добрият начин за поддържане на здравословно тегло. Ето защо интересът на координатора на проекта – г-жа Биляна Иванова е насочен към темите за чиста и качествена храна. „Ще се опитаме да убедим във всичко това родители и ученици, които пък от своя страна да продължат нататък нашата мисия“ – обясни тя.Традиция в нашето училище, като Еко – училище е организиране на редица събития във връзка с честването на седмицата на Земята. Тази година мероприятията се увеличиха, защото решихме да обединим проекта, заедно със Седмицата на Земята, с цел събиране на повече средства за отделението. – от 16.04. до 27.04.2018 г. На 16.04.2018 г. специалист по Холистична медицина, нутрициолог – натуропат д-р Десислава Ангелова изнесе беседа на тема: „Разумно хранене“, на която присъстваха много родители и ученици. На 17.04.2018 г. г-жа Станимира Иванова, учител по ФВС проведе масово спортно състезание под надслов: „Игрите са спорт и спортът е игра“. На 18.04.2018 г. гостува Зумба – инструкторът Велина Даракчиева и мотивира всички ученици да спортуват, забавлявайки се чрез танците Зумба. На 19.04.2018 г. започна събирането на здравословни рецепти от родители и ученици, които да бъдат включени в една кулинарна книжка със здравословни рецепти на НУ „П .Р. Славейков“. Вкусните и здравословни изкушения, които приготвиха родители и ученици от ІV б и І г клас, бяха изложени на Кулинарен базар, на 20.04.2018 г., който беше организиран с благотворителна кауза – събиране на средства за детското отделение по Ендокринология към Медицински университет – гр. Пловдив. Същия ден гостува и доц. д–р Цветанова – ендокринолог, която изнесе лекция и запозна всички желаещи с болестите, следствие на неправилно хранене и застоял начин на живот, което е довело до увеличаване на заболеваемостта сред децата от Диабет тип ІІ. Средствата събрани от благотворителния базар и лични дарения на всички желаещи през тези две седмици в размер на 480 лв., бяха дарени на детското отделение по Ендокринология на 30.04.2018 г. Жестът на учениците от НУ „П. Р. Славейков“ трогна до сълзи лекарите от отделението, които благодариха сърдечно и пожелаха на всички да са здрави и никога да не стават техни пациенти.