Home
Ние четем в НУ “П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив

Ние четем в НУ “П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив

Четвърти етап 2018-2019 година

 „Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители.“ – Уилям Елиът

 Тази година първокласниците от НУ „П. Р. Славейков“ взеха най-активно участие в „Седмицата на четенето“. Те смаяха всички със своето желание, интерес, устрем и любознателност към новата за тях инициатива и се проявиха като „видни дейци“ в света на книгата и вълшебството!

 Първолаците от І а клас поканиха ІV а клас да им помогнат с четенето. Големите ученици смело обикаляха чиновете и в ролята си на учители, обучаваха малките, а те от своя страна черпеха знания и попиваха всяка изказана дума и правило. Всички много се забавляваха със задаване на гатанки и тяхното отгатване. Приказните герои им припомниха силата на доброто, а стиховете за Родината ги заредиха с патриотично чувство и вдъхновение.

    Кулминацията на събитието беше, когато първокласниците поздравиха своите по-големи съученици и благодариха на гостите си със стихотворения и песни, изпълнени на няколко караоке микрофони.

 Седнали върху есенен килим от истински, ръчно събрани листа, учениците от І б клас с любопитство и интерес разглеждаха пъстри книжки. Четоха вълшебни приказки, оцветяваха любими приказни герои и се

 В заниманията по интереси, жадните за знания първокласници се превъплатиха в ролите на принцове и принцеси и заедно с „Пепеляшка“ гостуваха на четвърти клас.

      Учениците от І в клас, изявени художници в нашето училище, четоха усърдно и рисуваха цяла седмица своите любими детски приказки. Някои от тях споделиха в края на инициативата, че искат да станат бележити художници или писатели.

 Обменът на добри практики, продължи и в І г клас, които бяха поканили ІV г. Четвъртокласниците бяха подготвили гатанки, стихотворения, български народни песни и приказки. Викторината, която се състоя, прерастна в беседа за нашите традиции и фолклор. Събитието запали още повече интереса на първокласниците към българското народно творчество.

    Вълненията от седмицата на литературното четене не спряха дотук. На 22.10.2018 г. НУ „П. Р. Славейков” беше посетено от „Пътуваща библиотека“, инициатива на пловдивското читалище „Възраждане“, имаща благородната цел да разпали по-силно интереса на учениците от ІІ клас към четенето и книгите. Тя се изразяваше в гостуването на известната българска писателка, живееща в Белгия Елизабета Джамбазова с литературен псевдоним Бета Наур. Участието й в „Пътуваща библиотека“ на „Възраждане“ е част от националното турне в България, в което тя представя книгите си за деца и възрастни. Тя представи много свои книги, като „Време не губи“, „Вълшебните очила на дядо Хети“, „Книжчица пъстружка – моя първа дружка“, „Шарено котле“ и др. Вълшебните думи на магнетичната Бета Наур въвлякоха децата в незабравимото приключение на книгите и четенето. Музикална илюстрация направи изявеният тромпетист десетокласник от Националното музикално училище, гр. Пловдив и бивш наш възпитаник – Георги Грозев. Той разказа и показа на учениците какъв инструмент е тромпетът и подтикна желанието им да се опитат да посвирят на него. Нашият бивш ученик спечели първа награда на Международния конкурс “Grand Prize Virtuoso” със „златния“ си тромпет, а на 2.11.2018 г. първо място в категория „духови инструменти“ на Golden Classical Music Awards International Competition в Карнеги Хол, Ню Йорк, САЩ.

  Учениците от ІІІ б клас със своите приятели – книгите, прекараха незабравими мигове през седмицата на четенето. Те прочетоха много приказки, поучителни истории, които учат малки и големи на това как трябва да се изправим пред реалните трудности в живота. Моралната поука, вечната борба между доброто и злото, любовта и загубата, научаваме още като деца.

 Не забравихме и нашите приятели от първа група в ДГ „Чайка“. Малките герои посрещнаха с ентусиазъм и бурни емоции учениците от ІV в клас. Те им прочетоха най-любимите си детски приказки – „Маша и мечокът“ и „Житената питка“, а по желание на малчуганите беше драматизирана и „Червената шапчица“. Накрая децата не искаха да пускат каките и батковците да си тръгнат, но учениците им обещаха, че скоро пак ще ги посетят и ще им почетат още по-интересни приказки.

  Седмицата на четенето завърши с най-големите ученици от четвърти клас, които освен, че цяла седмица гостуваха и помагаха на малките, премериха приятелски сили помежду си и се надпреварваха в един грандиозен маратон на четенето – ІV а и ІV г клас „срещу“ ІV б и ІV в клас. 

Статия

Leave a Comment

*

*