Home
Базар с еко храни в НУ „П. Р. Славейков“ събра 480 лева за клиниката по ендокринология

Базар с еко храни в НУ „П. Р. Славейков“ събра 480 лева за клиниката по ендокринология

Каузата на децата от НУ „П. Р. Славейков” подкрепиха и родителите, събират рецепти в кулинарна книжка

480 лева дариха на клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Св. Георги” учениците от НУ „П.Р. Славейков”. Средствата са събрани от благотворителния базар, за който децата са приготвяли здравословни храни, както и от лични дарения по време на двуседмичната кампания. Жестът им трогнал изключително много лекарите от отделението, които отправили пожелание на всички да са здрави и никога да не стават техни пациенти.

Идеята за дарението дошла след посещение на детския ендокринолог д-р Ангелина Цветанова в училището, която запознала подробно децата с болестите в резултат на неправилно хранене и застоял начин на живот. Това били най-честите причини за повишаване на заболеваемостта сред децата от диабет, тип 2. Веднага след това децата решили да посветят традиционния пролетен базар на каузата да подпомогнат клиниката по ендокринология. С еко продукти се включили ученици от 1 г и 4 б клас, заедно със своите родители. Едновременно с това те започнали да събират здравословни рецепти от всички, които ще бъдат включени в кулинарна книжка.

Четвъртокласниците от пловдивското начално училище бяха номинирани в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, организиран от Министерството на здравеопазването, в партньорство с министерствата на образованието, културата, младежта и спорта, на околната среда и водите, както и на представителството на Европейската комисия в България. Мисията „Храни се здравословно, спортувай редовно и се отнасяй към здравето си отговорно!“, впечатлила журито.

„Децата, които взимат дейно участие в организирани спортни прояви, показват много по-добри резултати в училище,  имат по-добра дисциплина и умения за общуване и създаване на приятелства. По-често се ориентират към екипна дейност и се отличават със завидно добро здраве. Спортът и правилното хранене са правилната рецепта за поддържане на здравословно тегло”,  казват координаторите на проекта Биляна Иванова и Мария Джангозова. Амбицията им е да запалят своя 4 б клас и родителите. Организирана била среща и с нутрициолога Десислава Ангелова на тема „Разумно хранене”.

В тази посока било организирано и открито занимание със зумба инструктора Велина Даракчиева. В тренировката под открито небе по инициатива на преподавателя по физическо възпитание Станимира Иванова  децата истински се забавлявали, докато танцуват.

И тъй като е Еко училище, по повод Седмицата на Земята „П.Р. Славейков” поднови зелените кътове в двора, организира  рисунка на асфалт  „Пловдив – градът носител и на еко култура“, както и кампания за намаляване на отпадъците под мотото “Върни 5 стари за нова тетрадка”. Киноложката изложба на домашни любимци също внесла много настроение. Учениците показали различни представители на породи кучета, пухкави котки, риби гризачи. Точка на събитията поставили конкурсите за най-добър костюм от отпадъчни материали и изработка на предмет от употребявани материали.

Статия

Leave a Comment

*

*