Home
Зелен проект на второкласници сред финалистите на „Засади Капана”

Зелен проект на второкласници сред финалистите на „Засади Капана”

Градинката с билки и ръчно рисувани речни камъни сред петте най-добри идеи. 

 

Второкласници успяха да се преборят и влязоха в призовата петица, чиито зелени проекти ще намерят реализация в конкурса „Засади Капана”. Градинката с билки на 30 деца от НУ „П.Р.Славейков” бе класиране измежду 15 одобрени идеи, които представят практични и артистични решения. На финалния етап на проекта в журирането взеха участие с гласуване всички посетители, живущи и гости на квартала. Събитието стартира преди месец с подкрепата на фондация „Пловдив 2019“ като етап от развитието на проекта „Капана – квартал на творческите индустрии”.

Децата от „П.Р.Славейков”, което е първото еко училище в Пловдив, участваха в надпреварата с градинката, в която се отглеждат различни видове билки. Целебните растения са оградени с ръчно рисувани речни камъчета, подредени във формата на сърце.

„Идеята реализирахме в заниманията по интереси след часовете с около 30 деца. Камъчетата са от поречието на Чая, които в часовете всяко дете изрисува”, обясни преподавателят и ръководител на проекта Диана Иванова. Тя обясни, че децата се грижат за своя градинка с цветя в двора на училището, а наскоро засадили и брезичка. До фиданката бил поставен надпис: „Аз чистя въздуха, който дишаш. Ще го направя и за твоите деца, ако ме оставиш да живея!”

Бял свят ще види и проектът на четвъртокурсника от Аграрния университет Николай Георгиев. Проектираният от него парник е снабден със специална помпа, която се захранва със соларни панели и полива сама 10-15 пъти на ден. Отглеждането на домати по този начин е лесно, тъй като не се налага нито да се прекопава, нито да се плеви, само се поставят колчета. Припомняме, че първата вечер след инсталирането на парника всички растения бяха унищожени от почерпен минувач, но Николай вече е възстановил производството на зеленчуци.

Статия

2 коментара

Leave a Comment

*

*