Home
В НУ „П. Р. Славейков” правят театър на английски от трети клас

В НУ „П. Р. Славейков” правят театър на английски от трети клас

Деца пеят и танцуват в костюми, изработени от кашони и найлонови торбички. Не изхвърлят изписаните си тетрадки, защото срещу 5 стари получават една нова. Садят дръвчета, учат за гората и привикват да се хранят разумно и здравословно. Всичко това се случва в Начално училище „Петко Рачов Славейков”, което е първото екоучилище в Пловдив и региона. Учебното заведение е член на международната организация Еco-Schools, която е част от световното движение „Син флаг“, от 2000 г. И в 16-те години оттогава поколения деца са възпитавани да пазят околната среда. Което очевидно дава резултат, защото в целия квартал наоколо има необичайно за Пловдив количество зеленина и поддържани от хората малки градинки и алпинеуми. „Нашите възпитаници порастват и напускат училището, но като гледам квартала, си мисля, че сме създали у тях и техните родители едно отношение към околната среда, което ги кара да ценят природата. Имало е за какво да работим”, обобщава директорката на НУ „Петко Р. Славейков” Димка Врачева. 

В училището събират разделно отпадъци от времето, когато никой в Пловдив и не подозираше, че ще има разноцветни контейнери за селектиране на боклука. Предават събраната хартия за вторични суровини и с дребните суми, които получават за това, купуват тетрадките за награди. От тази учебна година работят по два нови проекта: „Да се храним разумно” на международната организация „Син флаг“.  „Това означава не само храненето да е здравословно, а да се купува и приготвя достатъчно храна, за да не се налага да се хвърля част от нея и така да се замърсява околната среда”, обяснява директорката Врачева. Участват и във втори проект – на община Пловдив и Световния образователен форум България „Иновативни училища“. Те са сред първите осем учебни заведения, избрани да участват в този проект. Идеята на педагогическия колектив е училището да се превърне в иновативно с качествено образование за успешна реализация на новото поколение през 21. век. 

Фестивалът на костюмите от отпадъчни материали далеч не е единственият досег на децата от „Петко Р. Славейков” с изкуството. От години те правят и театрални постановки и през 2016-а печелят първото място на Областния конкурс, организиран от Регионалния инспекторат по образованието за най-добра драматизация на приказка или част от книга, проведен на 25 и 26 април т. г. Призът е за трети „г“ клас, изнесъл спектакъл по приказката „Златната гъска”, и то на английски език. „Подготвихме се само за две седмици. Децата знаят английски доста добре, но тъй като не всички разбират, едно момиче превеждаше през цялото време симултанно. Това направи голямо впечатление на журито и когато спечелихме, радостта на децата беше неописуема”, разказва класната на трети „г“ Татяна Николова. 

Училището се гордее и с първата награда от фестивала „Златна есен“ във Варна през септември м. г. А през тази година ученици от трети и четвърти клас, спечелили награди от математическите турнири на международното състезание „Математика без граници“, ще участват на финалното състезание по математика, което ще се проведе в Несебър в началото на юли. 

„Имаме разкошен двор, който напомня гора с чудесни катерушки. Учим децата да засаждат нови дървета, работим по различни екопроекти, развиваме талантите на учениците. И не на последно място – ние сме само начално училище, нямаме големи ученици, което гарантира ред и спокойствие и на най-малките”, казва Димка Врачева. 

В „Петко Р. Славейков” през тази година са учили 370 деца, догодина ще са 390. А на 17 ноември 2016 г. тържествено ще бъде отбелязана 80-годишнината от създаването му. Сред вече завършилите възпитаници на училището най-известните са легендата на Локото и националния отбор по футбол Христо Бонев и кметът Иван Тотев. Засега!/Марица.бг

Статия

Leave a Comment

*

*