Home
Кучето Мон и доброволци събраха над 11 хил. лв. за онкоболни деца

Кучето Мон и доброволци събраха над 11 хил. лв. за онкоболни деца

Статия

Учениците с големи сърца от НУ „Петко Р. Славейков“ организираха грандиозен благотворителен първомартенски базар, за да помогнат на болните дечица от детската онкохематология при УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. В навечерието на 1 март ни гостуваха терапевтичното куче Мадам Фльор де Мон Шмитфийлд Беар или просто Мон и неговата стопанка Велислава Костадинова. Предните седмици в работилнички по групите ЦДО, учениците, заедно със своите учители изработиха прекрасни мартеници и различни украшения в червено и бяло за базара. Преди да се настани сред масите с ръчно изработените мартеници, Мон обиколи цялото училище и не остана ученик, който да не е погалил симпатичния бобтейл.
Въодушевените ученици от НУ „П. Р. Славейков“ трепетно правиха мартеници, за да помогнат на онкоболно момиченце, което се лекува в УМБАЛ „Св. Георги“. В инициативата са се включили и още няколко ДГ и училища. Средствата са събрани чрез благотворителната кампания „Заедно в живота” на терапевтичното куче Мон и неговата стопанка Велислава Костадинова. Резултатите надминават приходите от миналогодишната акция и ще бъдат връчени на семейството на болното дете на 5 март, в първия ден след празниците. 

11 400 лева ще бъдат дарени днес на трима малки пациенти на отделението по Детска онкохематология към пловдивската УМБАЛ „Св. Георги”. Средствата са събрани от продажбата на мартеници в благотворителната кампания „Заедно в живота” на терапевтичното куче Мон и неговата стопанка Велислава Костадинова.

Тази година в инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а работилнички за мартеници имаше в Пловдив, Пазарджик и Първомай. Петте работилнички в Пазарджик са събрали 865 лв., допълнително от продажби и дарения се добавени още 1669 лв.  963,20 лв. са средствата, постъпили от продажба на мартеници в Първомай, 139 лв. са събрани от благотворителния базар в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”. В Пловдив от продажби на място и по куриер, дарения и работилници приходите за каузата са общо 3880,96 лв., плюс 276,20 лв. от продажбите на Йорданка Павлова.

Също така бяха организирани благотворителни базари в две пловдивски училища и една детска градина. В ОУ „ Д-р Петър Берон”, където Мон е ученичка, са събрани 1196, 90 лв. „Специални благодарности на г-жа Мариана Найчева, класната ръководителка на Мон, и всички учители и ученици за подкрепата”, казва Велислава. Благотворителният базар в ДГ „ Наталия” в район Източен е добавил 1202,80 лв. за кампанията, а този в НУ „Петко Р. Славейков” – 1206,94 лв.

„Бих искала да благодаря на моето куче Мон, всичко смислено, стойностно и хубаво, което съм направила в живота си, го дължа на нея, тя е целият ми живот. Изказвам специални благодарности и към доброволците, които се трудиха неуморно. Всички деца, родители и учители на базарите се справиха чудесно с продажбите, изключително признателна съм за топлото посрещане и съпричастността към нашата кауза”, допълва Костадинова.

От години заедно с Мон помагат на малките пациенти на отделението по Детска онкохематология към пловдивската университетска болница. За целта староанглийската овчарка е обучена от специален треньор. Работи с онкоболни деца, възрастни хора, пациенти с физически и умствени увреждания и такива с неврологични заболявания. Лекуващите се хлапета чакат с нетърпение всяка среща със своя дългокосмест лаещ терапевт. Преди две години Мон стана и първото куче, което влезе в училище.

 

Leave a Comment

*

*